Prima pagină > Simboluri > Semnificatia simbolului Yin & Yang

Semnificatia simbolului Yin & Yang

Yin & Yang

„Yin și Yang=reprezintă  îmbinarea tuturor conceptelor într-o singură sferă”

 

Înainte de a explica semnificația acestui simbol chinezesc străvechi , voi începe cu relatarea unei legende despre aceasta :

„Se spune că în vremuri îndepărtate ar fi existat un mare dragon pe nume Yin care avea puteri să pornească uragane,să provoace catastrofe naturale și care dorea să înghită Soarele și Luna.În spatele lui insă apărea mereu Pasărea Phoenix pe nume Yang care prin abilitatea ei de a izbucni în flăcări făcea ca viața să renască din nou și care apăra Soarele și Luna.Văzând atâta risipă de energie o Putere Divină îi transformă pe cei doi în bărbat și femeie.Având aceleași nevoi, cei doi se împacă și încep să trăiască în armonie și fericire.”

Potrivit cosmologiei taoiste , cercul reprezintă Tao , adică unitatea nediferențiată din care se nasc toate formele de viață . Jumătatea neagra si cea alba din interiorul cercului reprezintă Yin-qi si Yang-qi , energia primordial feminină si cea esențial masculină , prin a căror interacțiune se manifesta viața , adică cele “5 elemente” si cele “ zece mii de lucruri”.

Curbele și cercurile din simbolul Yin-Yang sugerează o mișcare fluidă, caleidoscopică , un vortex prin care Yin si Yang se stimulează reciproc , își arată interdependența , transformându-se continuu unul în celălalt. Nici unul din cele două principii nu poate exista fără celălalt , întrucât fiecare dintre ele conține esența celuilalt. Ziua devine noapte , iar noaptea se transformă în zi. Nașterea duce în timp la moarte , iar moartea devine naștere. Prietenii ajung sa fie dușmani, iar dușmanii se transformă în prieteni. Aceasta este învățătura taoista despre devenirea a tot ce există în această lume.

Yin=reprezintă elementul întunecat,acesta fiind trist, pasiv, sobru si corespondent nopții.

Yang=reprezintă elementul luminos,acesta fiind fericit, plin de vitalitate, activ si corespondent zilei.

Yin si Yang sunt două concepte religioase care își au originea în filozofia și metafizica chineză, care mai exact reprezintă înțelegerea antică în ceea ce priveşte funcţionarea şi relaţionarea lucrurilor care ne înconjoară. Principala caracteristică a acestui simbol este faptul că dorește să ne arate că totul se rezuma la o armonie si un echilibru a forțelor care ne înconjoară.

În cele din urmă putem observa că totul în viață are un rost si un sens, trebuie doar să analizăm cu atenție fiecare eveniment care apare în viața noastră fie bun, fie rău, astfel încât sa rămânem într-un echilibru conntinuu.

O zi plăcută .

T. Bogdan

 

Reclame
Categorii:Simboluri
 1. 09/03/2011 la 6:14 pm

  „totul se rezuma la o armonie si un echilibru a forțelor care ne înconjoară.”
  La concluzia asta am ajuns si eu.

  Sa inteleg ca Yin (negru) reprezinta esenta masculina iar Yang (alb) reprezinta energia feminina?

 2. 09/03/2011 la 6:21 pm

  Nu nu, din cate am citit eu Yin este o energie feminina si Yang este o energie masculina.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: