Prima pagină > Istorie > Civilizația Maya

Civilizația Maya

Civilizația misterioasă

Originile

Civilizația Maya nu este un popor dispărut, în prezent populația numără aproximativ sașe milioane de oameni, printre care si cei care continuă să mențină vechile tradiții și practici legate de calendarul străvechi.Originea civilizației maya este insă dezbătută și în prezent de oamenii de știință.Una dintre cele mai plauzibile orginii este descendența acestora din rândul olmecilor care au populat zonele de coastă dintre Vera Cruz si Tabasco.Dovezile se bazează pe mitologia comună a zeului Kukulman.Cu toate acestea cercetările recente sugerează că originile civilizației maya sunt mai larg răspândite decât ale olmecilor.Aceștia vorbesc o sumedenie de limbi și dialecte toate provenite dintr-o singură limbă care a existat înainte de anul 2000 î.e.n. . Încă de la această dată populația maya care practica vânătoarea , a început să practice și agricultura care a necesitat însă o așezare permanentă, iar de la aceasta simplă baza agrară a evoluat una dintre cele mai sofisticate civilizații din America Centrală și prima care a dezvoltat scrierea , matematica și o cunoaștere extraordinară a astronomiei, iar nu în ultimul rând mayași au fost cei care au pus bazele unei arhitecturi ceremoniale publice impresionante.

Cultură și civilizație


Cultura maya este o combinatie unică de zeități, ființe umane și matematică , aceasta fiind suficient de diferită de altele încât să aibă o denumire distinctă chiar de la începutul erei creștine. Civilizația maya a atins apogeul în timpul epoci clasice , între anii 300-900 e.n. astfel s-a dezvoltat cel mai puternic în zonele centrale . Populația maya din zonele înalte a Guatemalei s- bucurat de o economie înfloritoare dar a avut un rol neînsemnat în dezvoltarea scrierii, a sculpturii și a arhitecturii din regiunile joase.

Maya a fost singurul popor din America Centrală care a dezvoltat o formă de scriere bazată pe un „alfabet” hieroglific de circa 850 de caractere. Acestea erau gravate pe stele, monumente, clădiri, în lemn, jad sau scoici și înscrise în codice, dintre care doar câteva au supraviețuit. Mayasi erau renumiți pentru realizările lor în domeniul matematicii, în speciale cele cu aplicații în astronomie .Însă cunoștiințele lor în domeniul matematicii continuă să rămână un mister antropologic , la fel ca și originile lor. Aceștia au reusit sa calculeze revoluția sinodică medie a planetei Venus cu cea mai mare acuratețe , eroarea fiind doar de o zi la 6000 de ani. Aceste cunoștiințe absolut extraordinare de matematică și astronomie constituie materia primă a calendarelor maya.

Arhitectura maya era la fel de uimitoare ca și a vechiului Egipt și nu era lipsită de asemănări cu aceasta. Dispunerea clădirilor semăna cu constelațiile vizibile de pe Terra. Piramidele aveau in vârf temple, care erau decorate cu basoreliefuri, fiind una dintre cele mai importante forme de artă a omenirii.

Aceștia deformau capetele nou-născuților pentru a le da o formă mai țuguiată, motivele nefiind încă clare , putând fiind vorba de interesul lor deosebit pentru șerpi sau de credința că reproduceau forma capetelor membrilor unei clase aristocrate.

Deși erau un popor foarte dezvoltat, cu vaste cunoștiințe în domeniul matematicii, astronomiei, arhitecturii si a artei , aceștia practicau o ceremonie extrem de crudă care implica sacrificiu uman.

Religie și mitologie

Populația maya cultiva o formă de religie extrem de evoluată. Pentru maya religia capătă o formă holistică, cu implicații panteiste, tot ceea ce există fiind unit de aceeași forță sau energie vitală, astfel ființa umană este o parte a naturii fiind legată de Creatorul acesteia.

Religia maya are două trăsături excepționale acestea fiind unitatea si replicarea .

Unitatea: zeii, oamenii si numerele sunt unul și acelaș lucru reprezentând o unitate în pluralitate.Aceștia credeau că o singură persoană și atotputernică susține întregul univers observabil, toate fenomenele naturale și viața.

Replicarea : conceptul de replicarea acționează atât la nivel teluric cât și la plan cosmic, tiparele vieții de zi cu zi fiind copiate si dispuse într-un ciclu care formează harta destinului.

O seara plăcută .

T. Bogdan


Anunțuri
Categorii:Istorie
  1. 23/01/2011 la 7:28 am

    Unitatea este o caracteristică prezentă în toate religiile importante ale lumii, de la hinduism, trecând prin confucianism, și terminând cu creștinismul și islamismul, ca dovadă că toate au aceeași Sursă la origine și ele reprezintă varietăți adaptate în spațiu și timp și din păcate și pervertiri datorate egoului uman. Faptul că religia mayașilor prezintă această caracteristică de Unitate, nu poate decât să ne confirme faptul că și aceasta izvorăște din aceeași Sursă unică.

  2. maya
    28/01/2011 la 8:04 pm

    super..

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: