Ankh

Crucea Ankh

De mult timp am dorit să redactez un articol despre acest obiect Ankh, despre care se susține faptul că este un simbol cu semnificații spirituale, pentru că am fost și sunt fascinat de mitologia egipteană.Părerea mea este că puțină lume cunoaște  istoria acestui obiect.

Ankh a reprezentat pentru vechii egipteni simbolul Vieții Veșnice acesta fiind folosit adesea în arta egipteană.Tot despre acestea se susținea faptul că crează un pasaj spre un nou tărâm mai exact lumea spirituală unde vei continua să exiști prin puterea sufletului.Mulți dintre vechii zei egipteni (Ra , Isis, Hathor, Osiris, Tefnut, Anubis, etc.) erau reprezentați alături de un Ankh ca dovadă a abilităţii lor de a transcende moartea.De exemplu crucea Ankh a lui Anubis susținea faptul că are puteri deosebite în preajma morților, în timp ce crucile lui Sekhmet, War sau Hapi sunt asociate cu puteri ale apei, aerului , etc.

În sarcofagele faraonilor era plasat câte un Ankh pe pieptul acestora pentru a simboliza Viața Veșnică. Acest simbol nu se limitează la viața materială ci la viața in moarte, de aceea morții erau denumiți “ankhu” iar sarcofagul acestora purta denumirea de “neb-ankh” care însemna “posesor al vieţii”.

Câteva teorii sugerează că crucea Ankh are mai multe semnificații, printre care voi enumera câteva :

1.Răsăritul soarelui – Bucla simbolizând soarele, linia orizontală simbolizând orizontul, iar linia vericală simbolizând traiectoria soarelui.

2.Uniunea dintre principiul masculin şi cel feminin (uniunea dintre Cer şi Pământ).

3.Forma sa asemănătoare cu o cheie a încurajat credinţa că poate deschide porţile morţii.

Cea mai importantă caracteristică a crucii Ankh este faptul că simbolizează Viața Etermă și deține puterea de a da și de a susține viața.

Ankh-ul a fost adoptat de către Creştinism în simbolul Crucii. Faptul că Iisus Hristos a fost ucis pe o structură ce se asemăna unei cruci, a facilitat integrarea Ankh-ului în creştinism.Totodata Ankh-ul este popular și în rândul păgânilor, datorită asemănării cu Crucea Creştină ce face ca Ankh-ul să fie un simbol mai puţin şocant comparat cu o pentagramă.

Osiris

În caz că doriți să vă procurați o Cruce Ankh puteți găsi la orice magazin cu bijuterii sau lanțul de magazine „King Art” (magazin de cadouri,suverinuri, etc)

Anunțuri
Categorii:Simboluri
  1. 21/09/2010 la 8:54 am

    „Thau,ankh sau crucea cu ansa este simbolul vietii vesnice, circuitul vital raspandit de principiul descendent spre suprafata, el patrunde in strafunduri spre infinit, ceea ce este exprimat prin linia verticala.” Oreste

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: